De zin van karafferen

Regelmatig kom je in onze beschrijvingen van de wijnen tegen dat het raadzaam is om de wijn te karafferen.

Veel mensen gebruiken het woord decanteren, maar als wij karafferen aangeven dan bedoelen we zeker iets anders. Veel mensen denken dat wijn decanteren hetzelfde is als wijn karafferen. Dit is echter niet het geval. Hoewel de techniek min of meer overeenkomt, verschilt het doel.   

Wat is decanteren?
Je kan wijn decanteren door hem over te schenken in een glazen karaf. Het doel bij decanteren is de wijn scheiden van de droesem, het bezinksel (depot), onder in de fles. Bij met name meer ontwikkelde rode wijnen en (Vintage) ports komt dit vaak voor. Je kunt het droesem scheiden door de fles bij (kaars)licht te houden en de wijn over te schenken in een karaf.

Belangrijk bij decanteren is dat je het heel rustig en voorzichtig doet zodat de wijn zo weinig mogelijk extra lucht krijgt. Met name oude wijnen zijn fragieler en door te veel extra zuurstof kunnen ze in korte tijd volledig oxideren.

Wat is karafferen?
Ook bij karafferen wordt de wijn uitgeschonken in een karaf, maar wel om een andere reden dan bij decanteren. Het doel is om de wijn versneld van zuurstof te voorzien waardoor deze eerder optimaal opent en zijn geuren en smaken geeft. Het karafferen doe je dus vaak met relatief jonge, enigszins gesloten wijnen die geen depot hebben. Zowel witte wijn als rode wijn kunnen opknappen van karafferen.

Een ander woord voor karafferen is ook wel beluchten. De aroma’s in de wijn ontwikkelen zich sneller doordat het is blootgesteld aan zuurstof.

Wijn karafferen doe je best in een ruime karaf, met een dikke ronde buik en een lange hals. Je kan ook een groot wijnglas gebruiken. Laat de wijn goed walsen, met grote bewegingen, zodat hij goed in aanraking komt met zuurstof. Hierdoor komen de aroma’s van de wijn vrij en komt de smaak veel beter tot zijn recht.

Bij de voorjaarselectie komen met name Godello 2019, Barbera Superiore 2019, El Nómada Rioja 2016 en Matadula 2018 beter tot hun recht door ze te karafferen.

Santé!