Prijswinnaar Malasenda Roble 2019

We zijn werkelijk supertrots om met een van onze trouvailles meteen het Perswijn Spanje Wijnconcours op het thema 'prijs-kwaliteitsverhouding' te winnen!

Malasenda Roble 2019 komt uit het uitzonderlijke kwaliteitsgebied Ribera del Duero.
De Roble krijgt minder houtopvoeding (5 maanden) dan de Crianza die wij eerder verkochten en is iets lichter van structuur.

Ribera del Duero is sinds 1982 een DO en produceert wijnen die tot de beste van Spanje behoren. Het is waarschijnlijk dat het gebied binnen enkele jaren gepromoveerd gaat worden tot DOCa. 

De wijngaarden volgen de loop van de Duero. Het oudste gedeelte van het wijnland ligt op het Centraal Plateau, op 700 à 800 meter hoog. Het klimaat is een mix van continentaal en gematigd mediterraan: meestal warm en droog met weinig neerslag. Door deze grote hoogte is de nachttemperatuur zelfs hartje zomer laag, waardoor de druiven meer aroma’s krijgen. Het extreme klimaat en de barre omstandigheden garanderen het verkrijgen van druiven van hoge kwaliteit.

De belangrijkste druif van Ribera del Duero is de Tinto Fino, ofwel Tinto del País. Deze druif is een plaatselijke variant van de Tempranillo en beslaat 85 procent van het totale wijngaardareaal. In de hele regio wordt de wijnboeren aanbevolen deze druif te gebruiken bij het opnieuw beplanten van de wijngaard. In Rioja heeft deze druif de steun van andere rassen nodig, maar in de Duero is dat niet nodig.  Door de hoogte en bodemsamenstelling geeft de Tinto fino hier al van zichzelf fijne, complexe wijnen.

Malasenda Roble 2019 is een van de geselecteerde wijnen van het project ‘Nueva Uvas’ dat opgezet is door Mateo Seoane en onze goede vriend Agustín Pazos. Zij werken hier samen met de topwijnfamilie García in Nava de Roa. Alleen de sterkste wijnstokken zijn bestand tegen de barre omstandigheden in dit gebied van La Ribera. 

In de herfst-selectie gaan we de Roble inzetten als JUICHWIJN!