Herfststoofpot met pompoen en pastinaak

Dit gerecht van herfststoofpot met pompoen en pastinaak is de perfecte basis voor bij de Malasenda Crianza 2017, Ribera del Duero.

Ingrediënten

  • 600 gram stoofvlees (rund of lam), in stukjes
  • roomboter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 grote handvol verse salie blaadjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 pastinaken, geschild en in grove stukken
  • 3 wortels, geschild en in grove stukken
  • 1/2 tot 1 hele flespompoen, in grove stukken
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 300 ml runderbouillon
  • 1/2 fles rode wijn (Ribera del Duero)
  • paar takjes verse rozemarijn
  • 500 g wilde spinazie, gewassen

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • oe de boter in een (oven-proof) stoofpan en fruit de ui glazig.
  • Voeg ook de salie en laurierblaadjes toe en laat het ongeveer 3 a 4 minuten bakken.
  • Meng het vlees met wat speltbloem en zwarte peper en zeezout.
  • Voeg het vlees en de knoflook toe aan het ui-salie mengsel en bak eventjes mee.
  • Voeg dan alle groenten, de tomatenpuree, rode wijn en bouillon en roer even door elkaar, voeg nog wat zeezout en peper toe en breng het geheel aan de kook.
  • Leg wat rozemarijn takjes op het stoofvlees en doe de deksel op de pan en zet de pan in de voorverwarmde oven.
  • Laat het vlees gaar stoven (af en toe roeren en eventueel meer vocht toevoegen)  totdat het mals is (3 tot 4 uur). Gewassen wilde spinazie toevoegen. Laat die nog 5 minuten meesudderen.
  • Eventueel serveren met wat goede extra vierge olijfolie en wat citroenrasp.