Dit gerecht van herfststoofpot met pompoen en pastinaak is de perfecte basis voor bij de Malasenda Crianza 2017, Ribera del Duero.
Ingrediënten
- 600 gram stoofvlees (rund of lam), in stukjes
- roomboter
- 1 ui, fijngesneden
- 1 grote handvol verse salie blaadjes
- 2 blaadjes laurier
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- zeezout
- zwarte peper
- 1 eetlepel bloem
- 2 pastinaken, geschild en in grove stukken
- 3 wortels, geschild en in grove stukken
- 1/2 tot 1 hele flespompoen, in grove stukken
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 300 ml runderbouillon
- 1/2 fles rode wijn (Ribera del Duero)
- paar takjes verse rozemarijn
- 500 g wilde spinazie, gewassen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- oe de boter in een (oven-proof) stoofpan en fruit de ui glazig.
- Voeg ook de salie en laurierblaadjes toe en laat het ongeveer 3 a 4 minuten bakken.
- Meng het vlees met wat speltbloem en zwarte peper en zeezout.
- Voeg het vlees en de knoflook toe aan het ui-salie mengsel en bak eventjes mee.
- Voeg dan alle groenten, de tomatenpuree, rode wijn en bouillon en roer even door elkaar, voeg nog wat zeezout en peper toe en breng het geheel aan de kook.
- Leg wat rozemarijn takjes op het stoofvlees en doe de deksel op de pan en zet de pan in de voorverwarmde oven.
- Laat het vlees gaar stoven (af en toe roeren en eventueel meer vocht toevoegen) totdat het mals is (3 tot 4 uur). Gewassen wilde spinazie toevoegen. Laat die nog 5 minuten meesudderen.
- Eventueel serveren met wat goede extra vierge olijfolie en wat citroenrasp.