Er zijn wijnflessen groter dan normaal. De meest gebruikte is de 'magnum' die qua inhoud 1,5 liter is; eigenlijk het equivalent van twee normale flessen. Als wijnliefhebber weten we dat natuurlijk, maar er zijn genoeg mensen die bij het woord magnum denken aan ijsjes…
Daarnaast zijn er nog flessen van 3 liter, 9 liter, 12 liter enzovoort…. Maar waarom zijn die flessen er eigenlijk en is het echt beter voor de wijn?
Groot, groter grootst…
Al die grote flessen met hun Bijbelse namen zien er op zich natuurlijk prachtig uit. Handig om een glas in te schenken is het overigens niet. Vanuit een magnum schenken gaat over het algemeen zonder noemenswaardige problemen maar een Jeroboam (3 liter) begint al een dingetje te worden. Een tijdje geleden zat ik in een (veel te dure) tent waar nogal wat snobs schijnen te komen. Daar werd een 9 liter (Salmanazar) Moët geopend. Hij moest door twee man op de schouder van de sommelier worden gelegd die hem vervolgens bij de hals van de fles vasthield met zijn rechterhand. Met zijn linkerhand hield hij het glas onder de fles en door een klein beetje naar voren te buigen kon hij het glas inschenken. De arme man liep volgens mij nog dagenlang met een soort van hernia rond… Zo’n grote hoeveelheid (mousserende) wijn vraagt trouwens niet alleen om sterk personeel, maar ook om een heel sterke fles. Vandaar dat al deze grote formaten met de hand geblazen worden. Dit maakt deze flessen vrij kostbaar en daarom zit er statiegeld op de grotere flessen: wijnhuizen zien ze graag terug om ze opnieuw te kunnen gebruiken.
Is wijn uit een magnum beter?
Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: ja. Wijn - ook champagne - is inderdaad beter in een magnum. De smaak is ronder, rijker en evenwichtiger, de textuur zachter en fluweliger, de structuur homogener. Feit is dat wijn in een grote fles langer de tijd krijgt om te rijpen. Je wijn krijgt de mogelijkheid meer complexiteit en smaaknuances te ontwikkelen! Ander voordeel; door het dikkere glas hebben temperatuurswisselingen minder invloed. Dat heeft te maken met de verhouding tussen het volume wijn en de aanwezige zuurstof. Doordat een grotere fles relatief minder zuurstof bevat, verloopt het rijpingsproces trager en evenwichtiger. In een magnum dringt er relatief minder zuurstof binnen, waardoor de wijn trager en gelijkmatiger rijpt.
Dus als je een mooie wijn in je kelder wilt laten liggen (bijvoorbeeld tot dat speciale moment) is het goed om in een magnum te investeren. Bijkomend voordeel: het geeft natuurlijk ook een indruk van luxe en exclusiviteit als je op de feesttafel een magnum opent voor je gasten.
Zijn die grote maten dan ook niet nóg beter?
Ook dit antwoord is eenvoudig: nee. Nog grotere flesmaten dan de magnum zijn vooral belangrijk omwille van het showaspect, de wijn is hierin niet nóg beter. Dit komt omdat dergelijke flesmaten pas gevuld worden op specifieke vraag van klanten met wijn die in gewone flessen of in magnums gerijpt werd. Tijdens dit overgieten komt de wijn trouwens ook met zuurstof in aanraking waardoor het kwalitatieve voordeel vervaagt.
Houd het dus maar bij een magnum: dat is groot genoeg.